Μάθετε όλο το τελετουργικό της Βάπτισης για να μην αγχώνεστε για τις λεπτομέρειες

Ήρθε η ώρα να βαπτίσετε το αγαπημένο μωράκι της κολλητής σας ή των κουμπάρων σας? Έχετε άγχος για το πώς γίνεται το τελετουργικό; Η βάπτιση θεωρείται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, ένα από τα σημαντικότερα Μυστήρια. Στην πραγματικότητα από την βάπτιση ξεκινάει ο καθοριστικός ρόλος της Νονάς και του Νονού, του πνευματικού πατέρα ή του Ανάδοχου, όπως αποκαλείται από την Εκκλησία!

Από τα πιο σημαντικά πράγματα της Βάπτισης είναι ο Σταυρός για το βαφτιστήρι σας. Τα βαπτιστικά ρουχαλάκια του πρέπει να είναι σε απαλές αποχρώσεις και με κύρια βάση το λευκό (που συμβολίζει στην βάπτιση την λαμπρότητα και την αγνότητα της ψυχής). Μην ξεχάσετε να του αγοράσετε εσώρουχα και καλτσάκια, όπως επίσης τα βαπτιστικά του παπουτσάκια. Όλα μαζί τοποθετούνται σε ένα ξύλινο συνήθως κουτί. Μαζί σε σετ, είναι και η λαμπάδα της βάπτισης.

Συμπληρωματικά πρέπει να προμηθευτείτε 2 μικρές πετσέτες για τα δικά σας χέρια και του Ιερέα αλλά και μία μεγάλη πετσέτα για το μωράκι. Τα λαδόπανα, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο (κατά τον συμβολισμό του λαδιού στο μυστήριο το λάδι πρέπει να είναι αγνό παρθένο ελαιόλαδο) και το σαπούνι. Επίσης, χρειάζονται μαρτυρικά τα οποία μπορεί να είναι σταυρουδάκια για το πέτο ή βραχιολάκια συνδυασμένα με το παραδοσιακό ματάκι, κορδέλες ή άλλα διακοσμητικά. Όπως και να χει, η παράδοση επιβάλλει τα μαρτυρικά να έχουν κάποιου είδους υλικό, σε σχήμα σταυρού!

Το μυστήριο ξεκινάει με τον Νονό/α κοντά στην πόρτα της Εκκλησίας να κρατά το μωρό στην αγκαλιά του και να λέει την προσευχή «Πιστεύω». Καλό θα ήταν να το έχετε διαβάσει μερικές φορές στο σπίτι για να εξοικειωθείτε και ακόμα καλύτερα, να έχετε διαβάσει και την απόδοση στην Νέα Ελληνική ώστε να ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό που διαβάζετε. Δεν χρειάζεται να το μάθετε απ’ έξω γιατί ούτως ή άλλως ο ιερέας θα σας δώσει ένα βιβλίο για να το διαβάζετε. Το «Πιστεύω» είναι η επικύρωση της πίστης του μωρού ενώπιον του Θεού.

Στην συνέχεια αποτάσσετε μαζί με τον ιερέα τον Σατανά τρεις φορές. Εκείνος σας ρωτάει «Απεταξάμην το Σατανά;» και εσείς απαντάτε «Απεταξάμην». Αυτό επαναλαμβάνεται τρεις φορές και ο ιερέας φυσάει 3 φορές προς το πρόσωπο του μωρού.

Μετά, με την καθοδήγηση του Ιερέα, κατευθύνεστε προς την κολυμπήθρα με το μωρό πάντα στην αγκαλιά. Ο Ιερέας ευλογεί το νερό και το λάδι, αλείφει το μωράκι με λάδι και δίνει στον Νονό/α να συνεχίσει και να το λαδώσει παντού. Ο Ιερέας σηκώνει το μωράκι 3 φορές ψηλά πάνω από την κολυμπήθρα και το βουτάει 3 φορές μέσα, ψάλλοντας. Ολοκληρώνοντας, παραδίδει το παιδάκι στην αγκαλιά του Νονού/ας και αφού το μυρώσει, με ένα ψαλιδάκι κόβει μία μικρή τούφα από τα μαλλιά του (είθισται να μην έχει κουρευτεί το μωράκι μέχρι την βάπτισή του ώστε αυτή να είναι η πρώτη τούφα) και το παραδίδει για να ντυθεί.

Η Νονά βοηθάει την μητέρα στο ντύσιμο του μωρού με τα βαφτιστικά του ρουχαλάκια, ενώ στο τέλος του φορά τον Σταυρό του. Γίνεται κύκλος γύρω από την κολυμπήθρα μαζί με τον Νονό/α, τον Ιερέα και ένα παιδάκι που κρατάει τη λαμπάδα, ενώ στο τέλος η μητέρα παραδοσιακά για να παραλάβει το παιδί της, φιλάει το χέρι του Νονού/ας.

Τώρα που ξέρετε όλες τις λεπτομέρειες, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Χαλαρώστε και απολαύστε αυτήν την Ιερή Στιγμή, νοιώστε την Ευλογία του να καθοδηγείτε ένα παιδάκι στο δρόμο του Θεού και διασκεδάστε με όλους τους φίλους και συγγενείς μετά, μιας και είστε στο επίκεντρο της προσοχής!

Πάντα άξιος/α!!! Και πάντα χαρούμενες στιγμές να πλαισιώνουν την ζωή σας!!!

Anastasia Laskaris

Baptisma  – Event planner

www.baptisma –set.com

anastasialaskarisevent@gmail.com

+30 210 4220319 +30 690 942 2729

Scroll to Top